Neoclassicistisch herenhuis

Historiek en context

Neoclassicistisch herenhuis met koetshuis, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1874. Aan de bouw ging een project vooraf uit 1873, voor twee woningen op dit perceel.

Opdrachtgever was de van oorsprong Nederlandse drukker-uitgever en boekhandelaar Johannes Petrus Van Dieren (Grave, 1818-Antwerpen, 1887), wiens firma J.P. Van Dieren & Cie gevestigd in de Coppenolstraat het dagblad "Het Handelsblad" uitgaf. Deze Antwerpse krant van katholieke strekking, een belangrijke steun voor de Meetingpartij, verscheen van 1844 tot 1979, en was op het moment van zijn verdwijnen de oudste bestaande Nederlandstalige krant in België. Van 1847 tot 1899 was de letterkundige August Snieders (Bladel, 1825-Borgerhout, 1904) hoofdredacteur van "Het Handelsblad". Van Dieren was ook uitgever-drukker van het literaire werk van August Snieders en Theodoor Van Rijswijck, en van 1850 tot 1881 de vaste uitgever van Hendrik Conscience. Hij huwde op 4 augustus 1843 te 's-Hertogenbosch met Mechelina Struning ('s-Hertogenbosch, 1823-Antwerpen, 1891), die zes zonen en twee dochters ter wereld bracht geboren te Antwerpen tussen 1844 en 1859. Het herenhuis is samen met de aanpalende nummers 185 en 187 in 2002 gesloopt voor de bouw van een kantoorcomplex.

Het hotel Van Dieren behoort tot het late oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Architectuur

Neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met links licht poortrisaliet gemarkeerd door lisenen en een balkon met ijzeren borstwering tussen postamenten op zware consoles. Begane grond met imitatievoegen, voorts doorlopende lekdrempels en cordons. Houten kroonlijst op klossen en zware gekoppelde voluutconsoles in het risaliet. Rechthoekige vensters en deur in geriemde omlijsting. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting met sobere sluitsteen.

Achteraan op het perceel koetshuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), uit de bouwtijd. Lijstgevel uit baksteen en bepleistering op een hardstenen plint, gemarkeerd door een middenrisaliet met driehoekig fronton. Steekboogdeur tussen twee steekboogpoorten, gevat in geriemde omlijstingen tot op de doorgetrokken imposten. Klassiek hoofdgestel met casementen en metopen in de fries.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 572#966 (Submap 012).