Boerenwoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Elen
Straat Langstraat
Locatie Langstraat 10-12, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een L-vormige hoeve aangeduid. In de eerste helft van de 19de eeuw werd het perceel verdeeld (Atlas van de Buurtwegen, 1845) en bevonden er zich twee huizen. Bij de bouw van het huidige pand werden de twee eigendommen herenigd, om begin 20ste eeuw opnieuw opgesplitst te worden. Het gebouw in zijn huidige vorm dateert waarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw en had als ordonnantie: woonhuis-dienstgebouw. Begin 20ste eeuw werd het dienstgebouw, thans nummer 10, ingericht als woonhuis.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Het woonhuis telt vijf traveeën. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel; de twee rechter benedenvensters werden verbouwd tot winkelpui. Rechthoekige deur in houten kozijn. Het dienstgebouw werd begin 20ste eeuw voorzien van rechthoekgie vensters in gecementeerde omlijsting; korfboogpoort in gecementeerde omlijsting.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Langstraat

Langstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.