erfgoedobject

Sigarenfabriek

bouwkundig element
ID: 71378   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71378

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Sigarenfabriek Kollmeyer
  Deze bescherming is geldig sinds 12-02-2004

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sigarenfabriek
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige sigarenfabriek van de familie Kollmeyer. Rond de eeuwwisseling werkten er circa 20 mensen. Herenhuis met aansluitend bedrijfsgebouw, nok loodrecht op de straat.

Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Hoeklisenen; middenrisaliet, bekroond met een trapgevel, waarbinnen een oculus met horloge; baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen lekdrempels op sierconsoles; boven de deur een rondboogvenster. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met sluitsteen, waarop het opschrift: L VAN O/ M VAN V/ 1879. Zijgevels met aandaken, vlechtingen, top- en schouderstukken. De zijgevel aan straatzijde is afgewerkt met lisenen en een overhoekse muizentandfries; smeedijzeren sierankers; oculus en twee halfronde vensters in de geveltop; thans verdwenen opschrift. Tegen de achtergevel, een klein kantoor (?), twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Dropmotief onder de dakrand. Venster en deur onder metalen I-balk met rozetten.

Het rechts aansluitende bedrijfsgebouw telt zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, lager dan het woonhuis. De muuropeningen zijn waarschijnlijk gewijzigd, met mogelijke uitzonderingen van de smalle, getoogde bovenvensters.

 • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Langstraat
  Langstraat (Dilsen-Stokkem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Sigarenfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71378 (Geraadpleegd op 20-05-2019)