erfgoedobject

Klooster van de zusters van Voorzienigheid en school

bouwkundig element
ID
71397
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71397

Juridische gevolgen

Beschrijving

Thans Vrije Basisschool. Gebouwd in 1913 voor de zusters, afkomstig uit Ruillé-sur-Loire, die zich in 1901 in de gemeente vestigden en een school openden. Het klooster is een alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met twee dakkapellen, gebouwd in eclectische stijl. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; breukstenen plint. Middentravee verhoogd door middel van een puntgevel, waarbinnen een rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld; lisenen; rondboogfries op natuurstenen consooltjes onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen onder hardstenen latei, de vensters met hardstenen lekdrempel; rondboogvormige ontlastingsbogen.

Het oorspronkelijk schoolgebouw bevindt zich links van het klooster, nok loodrecht op Dorpsstraat, en dateert van 1902. Bakstenen gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Hoge, getoogde vensters met hardstenen lekdrempel. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel. Links een recenter gedeelte van 1939, van vier traveeën en één bouwlaag, aansluitend bij het oorspronkelijk gebouw, en van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Rechthoekige muuropeningen.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DREESEN M. - DREESEN J., Lanklaar, schoonste hoekje van Limburg, Lanklaar, 1978, pagina's 63, 82.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster van de zusters van Voorzienigheid en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71397 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.