Twee identieke burgerhuizen in spiegelbeeldschema

Gemeente Dilsen-Stokkem

is beschermd als monument Burgerhuizen ontworpen door J. Martin

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee identieke burgerhuizen in spiegelbeeldschema

Typologieburgerhuizen
Stijlcottagestijl

Beschrijving

Twee identieke, aansluitende huizen, in spiegelbeeldschema. Alleenstaande burgerhuizen van circa 1935, naar ontwerp van architect J. Martin (Lanklaar). Art-deco- en cottagestijl-invloeden. Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); elk één dakkapel. Baksteenbouw met gecementeerde partijen. De binnenste travee van elk huis is een risaliet met puntgevel en imitatie-vakwerk; op de benedenverdieping telkens een polygonale erker. Rechthoekig vensters in houten kozijnen; oorspronkelijk houtwerk en glas in lood. De ingang bevindt zich in een uitbouw in elke zijgevel, opgevat als een rondbooggalerij.