erfgoedobject

Hotel Beau Séjour

bouwkundig element
ID
71401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71401

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Beau Séjour
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hotel Beau Séjour
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de oude kanaalarm. Gebouwd begin 20ste eeuw door de voormalige brugwachter H. Houben. Het werd een trekpleister voor de vele Franstalige toeristen. Eclectische stijl. L-vormig hoekhuis van 5+3 traveeën en een afgeschuinde hoektravee, en drie bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen en kunstleien), voorzien van dakkapellen. Bakstenen gebouw, beschilderd op de benedenverdieping. De vierde travee aan de zijde van de Dorpsstraat is verhoogd als dakvenster, voorheen voorzien van een klokgevel. Op de afgeschuinde hoek bevond zich een thans verdwenen, houten erker over de hele hoogte van het gebouw, bekroond met een torentje. Lisenen; rondboogfries op natuurstenen consooltjes onder de kroonlijst. Houten veranda met grote rondboogvensters aan de zijde van de kanaalarm. Getoogde muuropeningen in geprofileerde, bakstenen omlijsting.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel Beau Séjour [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71401 (Geraadpleegd op )