Hotel Beau Séjour

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Beau Séjour

• is aangeduid als beschermd monument Hotel Beau Séjour

Beschrijving

Gelegen aan de oude kanaalarm. Gebouwd begin 20ste eeuw door de voormalige brugwachter H. Houben. Het werd een trekpleister voor de vele Franstalige toeristen. Eclectische stijl. L-vormig hoekhuis van 5+3 traveeën en een afgeschuinde hoektravee, en drie bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen en kunstleien), voorzien van dakkapellen. Bakstenen gebouw, beschilderd op de benedenverdieping. De vierde travee aan de zijde van de Dorpsstraat is verhoogd als dakvenster, voorheen voorzien van een klokgevel. Op de afgeschuinde hoek bevond zich een thans verdwenen, houten erker over de hele hoogte van het gebouw, bekroond met een torentje. Lisenen; rondboogfries op natuurstenen consooltjes onder de kroonlijst. Houten veranda met grote rondboogvensters aan de zijde van de kanaalarm. Getoogde muuropeningen in geprofileerde, bakstenen omlijsting.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.