erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
71414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71414

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Tivoli
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Bakstenen gebouw op souterrain; breukstenen plint met hardstenen afwerking. Gele baksteen voor de banden en de hoekbanden. Risaliet met puntgevel in de linkerzijgevel, waarin een balkon met smeedijzeren hek aan de bel-etage; afgewolfde dakkapel in dezelfde gevel. Getoogde en rondboogvormige benedenvensters; rechthoekige bovenvensters onder hardstenen latei; hardstenen lekdrempels en smeedijzeren leuningen. Rechthoekige deur met hardstenen steektrap. recente bijbouw tegen de achtergevel. Tuin met resten van de oorscpronkelijke beplanting.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71414 (Geraadpleegd op )