erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 71414   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71414

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Tivoli
  Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Bakstenen gebouw op souterrain; breukstenen plint met hardstenen afwerking. Gele baksteen voor de banden en de hoekbanden. Risaliet met puntgevel in de linkerzijgevel, waarin een balkon met smeedijzeren hek aan de bel-etage; afgewolfde dakkapel in dezelfde gevel. Getoogde en rondboogvormige benedenvensters; rechthoekige bovenvensters onder hardstenen latei; hardstenen lekdrempels en smeedijzeren leuningen. Rechthoekige deur met hardstenen steektrap. recente bijbouw tegen de achtergevel. Tuin met resten van de oorscpronkelijke beplanting.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Tivoli
  Tivoli (Dilsen-Stokkem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71414 (Geraadpleegd op 24-05-2019)