erfgoedobject

Kezelberg Military Cemetery

bouwkundig element
ID
71421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71421

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen in een bocht van de Korteweg, nabij de voormalige spoorweg Menen-Roeselare (nu een fietspad), op een heuvelrug (‘Kezelberg’ of ‘Hill 41’) op ongeveer 2.500 meter ten westen van Moorsele.

Kezelberg Military Cemetery is gelegen op een hoogte, die door de Britten aangeduid werd met ‘Hill 41’. Er zou tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief zwaar gestreden worden om deze strategische heuvel. Reeds op 29 september 1918 probeerde de Britse 36ste divisie door te stoten naar Hill 41, tevergeefs echter. De Duitsers hadden vanaf deze heuvel een overzicht op de wijde omgeving en konden er hun aanvallers met mitrailleurs onder vuur nemen. Ook de volgende dagen zouden geallieerde pogingen stranden op het Duitse mitrailleursvuur, met vele verliezen tot gevolg. De Kezelberg en het dorp Moorsele werden uiteindelijk op 14 oktober 1918 bevrijd.

Op Kezelberg Military Cemetery liggen vooral militairen die ten gevolge van de gevechten van eind oktober en begin november 1918 gestorven zijn. De begraafplaats bevat 147 doden van het Gemenebest (145 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 1 Canadees en 1 dode van het ‘Chinese Labour Corps’) en 14 Duitse doden, allen geïdentificeerd. Oorspronkelijk lagen hier ook 5 Amerikanen, die na de wapenstilstand werden overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats van Waregem.

De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw.

Kleine begraafplaats met trapeziumvormig grondplan en een oppervlakte van 540m². De begraafplaats wordt grotendeels omgeven door een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan noordelijke zijde (kant toegang) is een haag (rode beuk) aangeplant. Toegangspartij met bakstenen muurtjes en een smeedijzeren hek, met witte natuurstenen tegels geplaveid. In de bakstenen toegangsmuren zijn de naam van de begraafplaats en de landplaten op witstenen platen ingewerkt, achteraan steekt het registerkastje. Centraal aan de noordkant ligt een metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Centraal achteraan (zuidkant) staat een vierkant bakstenen dienstgebouwtje. De graven zijn verdeeld over twee perken en worden getooid met bloemperken. In het meest zuidelijke perk staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) en staan de Duitse (rechthoekige) graven.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • S.N. 1938: Deutsche Kriegsgräberstätten in Belgien, Amtl. Deutschen Kriegsgräberdienst in Belgien (Verlag Gerhard Stalling A.G. Verlagsbuchhandlung Oldenburg i.O.), 1938.
  • DELAMEILLEURE Ph. 1994: Het Eindoffensief rond Menen in 1918, Shrapnel, 1.
  • DELAMEILLEURE Ph 1994.: Het Eindoffensief rond Menen in 1918 (vervolg) en (slot), Shrapnel, 3.

Bron     : Beschermingsdossier DW002409
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kezelberg Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71421 (Geraadpleegd op )