Neoclassicistisch hoekhuis met Madonna

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis met de Korte Leemstraat, drie bouwlagen en vier bij drie traveeën onder schilddak, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met registers van rechthoekige muuropeningen en een klassiek hoofdgestel. Gevelbrede winkelpui.

Tegen de zijgevel: Onze-Lieve-Vrouwebeeld, volgens de bouwaanvraag uit 1871 opgericht door omwonenden uit de Lange Leemstraat en de Korte Leemstraat, met name de heren en dames Schmitz, Mertens, Van Roy, Wauters, Kemna, Van Est, Van Gool, Geudens, Baets, Aerts, De Coster, van Tichelen en De Vriend. Frans De Vriendt is de beeldhouwer. De plechtige inhuldiging door monseigneur Petrus J.F. Sacré (1825-1895), deken in Antwerpen, vond plaats op 24 juli 1872.

Kalkstenen Madonna met zegenend Kind op de linkerarm, en scepter in rechterhand. Sokkel bestaande uit een maansikkel en een met sterren bezaaide wereldbol waarop medaillons met het Heilig Hart en het monogram van Maria. Opschrift: "Langs dezen weg zet geenen voet of zeg: Maria Wees gegroet." Groot zinken baldakijn met kroon, en ijzeren lichtarm met lantaarn. Gerestaureerd in 2009.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo