Villa in cottagestijl met gloriette

Beschrijving

Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vooruitspringende rechtertravee gemarkeerd door loggia. Latere aanbouw aan linker- en rechterzijde.

Gloriette, thans in privé-tuin achter woonhuis gelegen, doch oorspronkelijk te situeren in de tuin van het verdwenen herenhuis of "kasteel van dokter Buskaert", gelegen op het Sint-Maartensplein.

Volgens de kadastrale legger wordt het herenhuis in 1887 opgetrokken op een perceel dat voorheen behoorde tot het neerhof van het kasteel van Moorsele en in eigendom was van de familie De Geest, een brouwersfamilie van Moorsele. De gloriette staat omschreven als "lusthuis", gelegen in "lusttuin". Het tuinpaviljoentje staat voor het eerst afgebeeld op een mutatieschets van 1885. De basis van blauwe baksteentjes en het interieur met kruisribgewelf doen echter vermoeden dat de eerste geleding ouder is dan 1885 (18de-eeuws) en misschien in verband kan worden gebracht met de kasteelsite. De tweede bouwlaag wordt waarschijnlijk samen met het herenhuis opgetrokken in 1887, zie baksteenmetselwerk en gootlijst. Herenhuis afgebroken in 1967, het perceel werd reeds in 1934 in twee opgedeeld. Aan de zijde van de Overheulestraat wordt in 1928 een nieuwe woning opgetrokken, die in 1981 wordt uitgebreid. Het tuinpaviljoentje wordt niet meer afgebeeld op mutatieschetsen na 1967. Op het perceel aan de zijde van het Sint-Maartensplein wordt het nieuwe gemeentehuis gebouwd dat officieel wordt ingehuldigd op 1 april 1971.

Paviljoentje met rond grondplan. Vermoedelijk 18de-eeuwse onderste bouwlaag van kleine blauwe baksteentjes waarop achthoekige verdieping van rode baksteen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Verdieping bereikbaar via trap die oorspronkelijk ingemetseld was (zie sporen in metselwerk). Zinken piramide dak met franjes. Onderste bouwlaag met ronde en licht getoogde muuropeningen. Tudorboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk op de eerste bouwlaag.

Interieur. Onderste geleding met bakstenen kruisribgewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1885/1, 1928/15, 1934/5, 1967/6 en 1981/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Moorsele, artikelnr. 1848.
  • DECROUBELE M., Zo was Moorsele, s.l., 1985, p. 22 en 23.