Teksten van Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, naar een ontwerp door de aannemer Henricus Joannes Van Gastel uit 1870. Opdrachtgever was Adolphe Amand Solvay, ‘courtier de commerce’ van beroep. Deze had in 1868 als privé-residentie een voornaam herenhuis had laten optrekken op de westelijke hoek van de De Keyserlei en de Appelmansstraat. Rechts van zijn hotel bouwde hij in 1874 nog een handelshuis, waarvoor de architect Antoine Jean François Cuypers het ontwerp tekende.

Henricus Joannes Van Gastel was in Antwerpen actief van 1853 tot zijn overlijden in 1886, waarna het aannemersbedrijf werd voortgezet door zoon Henri Van Gastel. Een dertigtal bouw- en vastgoedprojecten voor werkmanswoningen, burger- en herenhuizen in neoclassicistische en second-empirestijl kon worden geïdentificeerd.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen en bitumen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, waren gekoppeld volgens spiegelbeeldschema. Horizontaal geleed door de puilijst en regelmatig van ordonnantieschema, legde de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze werd op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering. De begane grond was oorspronkelijk belijnd met schijnvoegen en geopend door rechthoekige vensters en inkomdeuren in de uiterste traveeën. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijstingen, doorgetrokken imposten en cartouchesleutels met rozet en palmet in second empire. De eerste verdieping onderscheidt zich door doorgetrokken lekdrempels, de tweede verdieping door individuele lekdrempels en onderdorpels met rozetten in second empire. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Van beide panden is de begane grond verbouwd tot winkelpui. Deze van de nummer 134 met pilasters uit graniet en brons, bekroond door een gevelbreed balkon met uitgelengde voluutconsoles en een ijzeren borstwering dateert van omstreeks 1910.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#351, 1868#454 en 1874#208.

Auteurs:  Braeken, Jo

Gekoppelde neoclassicistische rijhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen en bitumen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, nummer 132 met centraal, nummer 134 met gevelbreed ijzeren balkon. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting met bewerkte sleutels. Nummer 132 met verbouwde pui, nummer 134 met neoclassicistische, tweedelige houten winkelpui met inspringende zijingang.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita