erfgoedobject

Burgerhuis met geïncorporeerde kapel

bouwkundig element
ID
71470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71470
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Kapel geïncorporeerd in 19de-eeuwse hoekwoning. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Kapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Kruisstraat. Bedehuis reeds vermeld in 1724 als alleenstaande kapel, gelegen op het kruispunt van vijf straten aan de rand van de dorpskom.
Pilastergevel bekroond door driehoekig fronton, rondbogige muuropening met metalen hek. Bepleisterd en beschilderde interieur, recent Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld.

  • DECROUBELE M., Zo was Moorsele, s.l., 1985, p. 18.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met geïncorporeerde kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.