erfgoedobject

Modernistisch appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
7148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7148
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw op de hoek van Lange Leemstraat en Belgiëlei, naar een ontwerp door de architect Albert Campioni uit 1934. Opdrachtgevers waren Jac. Van Dam en L. Goldmuntz, vennoten in de firma Goldmuntz-Van Dam uit Borgerhout, vermoedelijk actief in de diamantnijverheid. Aanvankelijk dienden zij een bouwaanvraag in voor de verbouwing van het bestaande hoekpand, maar besloten een maand later tot een nieuwbouwconstructie. Gesloopt in 2004, aanvankelijk met behoud van de gevel die in een nieuwbouwproject diende te worden geïntegreerd, maar uiteindelijk volledig heropgebouwd naar het oorspronkelijke volume.

Het wigvormige gebouw met afgeronde hoek en een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat vier bouwlagen onder een plat dak. Gestroomlijnd van karakter, wordt de architectuur gekenmerkt door de overstekende bovenbouw met een parement uit baksteenmetselwerk, op een hoge basis uit witte natuursteen. Afgeschuinde winkelpui en privé-portaal op de begane grond, brede rechthoekige raampartijen en patrijspoorten op de bovenverdiepingen.

De plattegrond biedt ruimte aan een winkel met aanhorigheden, en vier bescheiden flats ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal in de punt van het gebouw. De appartementen omvatten volgens de bouwplannen een slaapkamer op de hoek, aansluitend een kleine woonkamer, en vervolgens de keuken met annex badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#992 en 18#790.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Modernistisch appartementsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.