Hoeve ter Gracht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ter Gracht

Beschrijving

Historische hoeve "HOEVE TER GRACHT", benaming afkomstig van de heerlijkheid Ter Gracht, de oudste en vermoedelijk de belangrijkste heerlijkheid te Moorsele. Eertijds meervoudig omwalde hoeve met kasteelmote, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans, sterk verbouwde hoeve met semigesloten opstelling en deels bewaarde omwalling ten zuidwesten. Ten oosten, vrijstaand poortgebouw met ingebouwde witgeschilderde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Boven de boogvormige poort, wapenschild van de familie De Beer, tevens bewaarde schamppalen. Sterk aangepast zijn het woonhuis ten oosten, de schuur ten noordwesten en de stal ten zuiden.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 28-29.
  • DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse hoeven, deel II, Kortrijk, 1978, p. 109-116.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie