erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
71509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71509

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerenarbeidershuis met 18de-eeuwse kern, beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Het huis, dat opgedeeld is in twee woningen staat reeds afgebeeld op de kaart horende bij het landboek van Moorsele (1724). De woning is tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), het primitief kadasterplan (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Onderzoek van de mutatieschetsen van het kadaster toont aan dat het volume geen wijzigingen onderging. Het tracé van de Zuidhoekstraat werd gewijzigd in 1977, de straat die voorheen langs de noordzijde van het huis lag wordt rechtgetrokken waardoor de achtergevel, voorgevel werd.

Dieper in gelegen boerenarbeidershuis, opgedeeld in twee woningen. Lijstgevel van verankerde gewitte baksteen op gepikte plint onder pannen zadeldak met schild aan de rechterzijde. De zijgevels worden getypeerd door vlechtingen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met 19de-eeuwse blokvensters.

Interieur. De indeling van de woningen bleef behouden, centraal de woonkamer met achtergelegen slaapkamer. Twee voutekamers flankeren beide woonkamers.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1977/47.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 34-35.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71509 (Geraadpleegd op )