Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeidershuis met 18de-eeuwse kern. Het huis, dat opgedeeld is in twee woningen staat reeds afgebeeld op de kaart horende bij het landboek van Moorsele (1724). De woning is tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), het primitief kadasterplan (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Onderzoek van de mutatieschetsen van het kadaster toont aan dat het volume geen wijzigingen onderging. Het tracé van de Zuidhoekstraat werd gewijzigd in 1977, de straat die voorheen langs de noordzijde van het huis lag wordt rechtgetrokken waardoor de achtergevel, voorgevel werd.

Dieper in gelegen boerenarbeidershuis, opgedeeld in twee woningen. Lijstgevel van verankerde gewitte baksteen op gepikte plint onder pannen zadeldak met schild aan de rechterzijde. De zijgevels worden getypeerd door vlechtingen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met 19de-eeuwse blokvensters.

Interieur. De indeling van de woningen bleef behouden, centraal de woonkamer met achtergelegen slaapkamer. Twee voutekamers flankeren beide woonkamers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1977/47.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie