erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 71516   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71516

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, de open zijde van het erf naar de straat. Het woonhuis dateert mogelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, de dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw; de schuur is door middel van muurankers gedateerd 1879. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Boerenhuis, voorheen waarschijnlijk met stal in het rechtse gedeelte, zes traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Rechthoekig beluikte vensters in houten kozijn. Rechthoekige deur in houten kozijn met oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht. Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen. Kleine, rechthoekige, getraliede vensters onder houten latei in de achtergevel; de achtergevel is over het linkergedeelte verbouwd. Lage stal tegenover het woonhuis; de oorspronkelijke muuropeningen schijnen die onder houten latei. Zijgevels met aandak en vlechtingen, rechts een topstuk. Achter aan het erf, de langschuur, voorzien van een dropmotief onder de dakrand. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. Korfboogpoort in de gevel gericht naar de straat. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkergevel. Het erf is afgesloten door middel van een ijzeren hek; rechts bevindt zich de boomgaard, afgesloten met een meidoornhaag.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71516 (Geraadpleegd op 02-06-2020)