Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat de Schiervellaan
Locatie de Schiervellaan 12-14, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, de open zijde van het erf naar de straat. Het woonhuis dateert mogelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, de dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw; de schuur is door middel van muurankers gedateerd 1879. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Boerenhuis, voorheen waarschijnlijk met stal in het rechtse gedeelte, zes traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Rechthoekig beluikte vensters in houten kozijn. Rechthoekige deur in houten kozijn met oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht. Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen. Kleine, rechthoekige, getraliede vensters onder houten latei in de achtergevel; de achtergevel is over het linkergedeelte verbouwd. Lage stal tegenover het woonhuis; de oorspronkelijke muuropeningen schijnen die onder houten latei. Zijgevels met aandak en vlechtingen, rechts een topstuk. Achter aan het erf, de langschuur, voorzien van een dropmotief onder de dakrand. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. Korfboogpoort in de gevel gericht naar de straat. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkergevel. Het erf is afgesloten door middel van een ijzeren hek; rechts bevindt zich de boomgaard, afgesloten met een meidoornhaag.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van de Schiervellaan

de Schiervellaan (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.