erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
71519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71519

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De hoeve is een inplanting uit de eerste helft van de 19de eeuw en was in die periode een L-vormige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Het woonhuis schijnt te dateren uit deze periode, de dienstgebouwen werden aangepast. Boerenhuis van vier traveeën en een bouwlaag onder licht verhoogd zadeldak (mechanische pannen). Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. De voorgevelordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw: getoogde, beluikte vensters met hardstenen latei ven lekdrempel en getoogde deur onder hardstenen latei. In de rechtse zijgevel bleef de oorspronkelijke ordonnantie bewaard: rechthoekig, beluikte vensters in houten kozijnen; het aandak verdween, de vlechtingen bleven behouden.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71519 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.