Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat de Schiervellaan
Locatie de Schiervellaan 34, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De hoeve is een inplanting uit de eerste helft van de 19de eeuw en was in die periode een L-vormige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Het woonhuis schijnt te dateren uit deze periode, de dienstgebouwen werden aangepast. Boerenhuis van vier traveeën en een bouwlaag onder licht verhoogd zadeldak (mechanische pannen). Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. De voorgevelordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw: getoogde, beluikte vensters met hardstenen latei ven lekdrempel en getoogde deur onder hardstenen latei. In de rechtse zijgevel bleef de oorspronkelijke ordonnantie bewaard: rechthoekig, beluikte vensters in houten kozijnen; het aandak verdween, de vlechtingen bleven behouden.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van de Schiervellaan

de Schiervellaan (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.