erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 71519   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71519

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

De hoeve is een inplanting uit de eerste helft van de 19de eeuw en was in die periode een L-vormige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Het woonhuis schijnt te dateren uit deze periode, de dienstgebouwen werden aangepast. Boerenhuis van vier traveeƫn en een bouwlaag onder licht verhoogd zadeldak (mechanische pannen). Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. De voorgevelordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw: getoogde, beluikte vensters met hardstenen latei ven lekdrempel en getoogde deur onder hardstenen latei. In de rechtse zijgevel bleef de oorspronkelijke ordonnantie bewaard: rechthoekig, beluikte vensters in houten kozijnen; het aandak verdween, de vlechtingen bleven behouden.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71519 (Geraadpleegd op 16-10-2019)