Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Haagstraat
Locatie Haagstraat 17-19, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoning

Deze bescherming is geldig sinds 09-02-1990.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoningen en gemeentehuis, resterend van de gemeenteschool. De eerste gemeenteschool werd gebouwd in 1820, op een andere plaats, en is thans verdwenen. De tweede gemeenteschool werd gebouwd op de huidige plaats in 1882, naar ontwerp van architect I. Gerard (Hasselt). Zij bestond uit twee onderwijzerswoningen, waarvan één ook als gemeentehuis gebruikt werd, waartussen het schoolgebouw. In 1936 verdween dit schoolgebouw bij de bouw van een nieuwe school. In 1939 wordt één van de twee onderwijzerswoningen officieel als gemeentehuis ingericht. Het schoolgebouw van 1936 verdween bij de bouw van de huidige school in 1976.

Twee identieke gebouwtjes flankeren een klein, beboomd plein, aan de straat gelegen en aan de achterzijde begrensd door het nieuwe schoolgebouw. De voorgevels zijn naar het pleintje gericht. Elk gebouw is een alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (leien), aan straatzijde voorzien van een dakvenster met driehoekig fronton. Opgetrokken in eclectische stijl, eeuwwisseling. Lijstgevels van baksteen op hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op modillons. Baksteendecoratie door middel van verdiepte gevelvlakken, panelen en dropmotieven. Getoogde vensters in een uitspringende, bakstenen omlijsting met neuten en geprofileerde hardstenen sluitsteen. Hardstenen lekdrempels, kordon vormend op de eerste bouwlaag. Getoogde deur in een uitspringende hardstenen omlijsting met geprofileerde sluitsteen, neuten en trap.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • CUYPERS N., Rotem. Twee eeuwen onderwijs. 1992.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haagstraat

Haagstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.