erfgoedobject

Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen

bouwkundig element
ID
71535
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71535

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoningen en gemeentehuis, resterend van de gemeenteschool. De eerste gemeenteschool werd gebouwd in 1820, op een andere plaats, en is thans verdwenen. De tweede gemeenteschool werd gebouwd op de huidige plaats in 1882, naar ontwerp van architect I.J. Gérard (Hasselt). Zij bestond uit twee onderwijzerswoningen, waarvan één ook als gemeentehuis gebruikt werd, waartussen het schoolgebouw. In 1936 verdween dit schoolgebouw bij de bouw van een nieuwe school. In 1939 wordt één van de twee onderwijzerswoningen officieel als gemeentehuis ingericht. Het schoolgebouw van 1936 verdween bij de bouw van de huidige school in 1976.

Twee identieke gebouwtjes flankeren een klein, beboomd plein, aan de straat gelegen en aan de achterzijde begrensd door het nieuwe schoolgebouw. De voorgevels zijn naar het pleintje gericht. Elk gebouw is een alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (leien), aan straatzijde voorzien van een dakvenster met driehoekig fronton. Opgetrokken in eclectische stijl, eeuwwisseling. Lijstgevels van baksteen op hardstenen plint; licht verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op modillons. Baksteendecoratie door middel van verdiepte gevelvlakken, panelen en dropmotieven. Getoogde vensters in een uitspringende, bakstenen omlijsting met neuten en geprofileerde hardstenen sluitsteen. Hardstenen lekdrempels, kordon vormend op de eerste bouwlaag. Getoogde deur in een uitspringende hardstenen omlijsting met geprofileerde sluitsteen, neuten en trap.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • CUYPERS N., Rotem. Twee eeuwen onderwijs. 1992.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71535 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.