Tweeledige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Haagstraat
Locatie Haagstraat 36, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tweeledige hoeve, de twee gebouwen evenwijdig tegenover elkaar, nok loodrecht op straat. Het erf is aan straatzijde afgesloten met een smeedijzeren hek met voetgangersdoorgang. De hoeve is een oude vestiging (Ferrariskaart, 1771-77), en is reeds als tweeledige hoeve aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846). In hun huidig uitzicht dateren de gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het woonhuis, rechts van het erf is een diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers. Getoogde en voorheen beluikte benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempel en bakstenen druiplijst; blinde halfronde zoldervensters. Getoogde deur onder hardstenen latei. De erfzijdegevel werd gewijzigd. Recent aanbouwsel tegen de achtergevel, mogelijk in de plaats van een voormalige stal. Dwarsschuur aan de overzijde van het erf. Bakstenen gebouw onder zadeldak (golfplaten) met afdak aan de voorgevel. Korfboogpoort en verscheidene, recente muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haagstraat

Haagstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.