Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Haagstraat
Locatie Haagstraat 42, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis–stal–dwarsschuur, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met recente dakkapellen. Gecementeerde plint. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Getoogde muuropeningen, de beluikte vensters met hardstenen lekdrempel. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. In de linkerzijgevel werd het aandak verwijderd, de vlechtingen bleven behouden; rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.

Tegenover de hoeve staat een kleine woning, daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen met bakstenen druiplijsten. Recent aanbouwsel tegen de linkerzijgevel.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Haagstraat

Haagstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.