Kleine hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Potstraat
Locatie Potstraat 15, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine hoeve, bestaande uit een boerenhuis, een aansluitende, inspringende dwarsschuur met stal links, en een haaks hierop aansluitende, kleine stal. Vierde kwart 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (kunstleien, mechanische en Vlaamse pannen). Gecementeerde plinten. Boerenhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en één bouwlaag. Smeedijzeren sierankers. Dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt en voorzien van een beschilderde, waarschijnlijk hardstenen lekdrempel. Gecementeerde rechterzijgevel. De stal is voorzien van een getoogde deur, de schuur van een rechthoekige poort onder houten latei. De kleine haakse stal is voorzien van een rechthoekige, waarschijnlijk aangepaste deur.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rotem

Rotem (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.