Notariswoning Elens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning Elens

Beschrijving

Voormalige notariswoning Elens, gebouwd door J. Elens in 1880. Alleenstaand herenhuis in eclectische stijl, gelegen in een klein park, aan straatzijde afgesloten door een laag muurtje met smeed- en gietijzeren hek. Inrijhek tussen hardstenen pijlers met initialen J E. Thans O.C.M.W. Dilsen-Stokkem.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet. Gecementeerde hoekpilasters met schijnvoegen. Hardstenen waterlijst boven de eerste bouwlaag. Baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde vensters, de benedenvensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting, de bovenvensters met bakstenen druiplijst; hardstenen lekdrempels, kordonvormend op de bovenverdiepingen. Op de bel-etage een rechthoekige, hardstenen balkon met smeedijzeren hek. Getoogde deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk. In de achtergevel zijn alle muuropeningen van baksteen.

Tegen de rechterzijgevel een haakse aanbouw onder zadeldak, voorzien van lisenen; dropmotief onder de kroonlijst. Hier tegenaan gebouwd, naast de voorgevel, een bijgebouw van twee traveeën en een bouwlaag onder schilddak, met dubbele overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Aan de achterzijde een wintertuin van één bouwlaag onder plat dak met terras en gecementeerde balustrade. De aanbouw tegen de linkerzijgevel is recent of sterk gerestaureerd.

• Stadsgids Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.