Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Dilsen-Stokkem
Locatie Boyen 12, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

• Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, gegroeid uit een zeer kleine hoeve (Ferrariskaart, 1771-77); deze oude kern bleef bewaard en is thans als schuur in gebruik. In de eerste helft van de 19de eeuw ontwikkeld tot langgestrekte hoeve door bijbouw aan de noordwestelijke zijde.

Het oorspronkelijke gedeelte is op een mergelstenen gevelsteen in de zijgevel gedateerd M IHS K/17 AD 7 [.]. De overige gedeelten zijn recent. De schuur is een bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen. De aandaken van de zijgevels werden verwijderd, de vlechtingen bleven behouden. Recente aanbouwsels tegen de gevel aan erfzijde. Rechthoekige deur in houten kozijn in de zijgevel. Gewijzigde poort .