erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
71570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71570
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, gegroeid uit een zeer kleine hoeve (Ferrariskaart, 1771-77); deze oude kern bleef bewaard en is thans als schuur in gebruik. In de eerste helft van de 19de eeuw ontwikkeld tot langgestrekte hoeve door bijbouw aan de noordwestelijke zijde.

Het oorspronkelijke gedeelte is op een mergelstenen gevelsteen in de zijgevel gedateerd M IHS K/17 AD 7 [.]. De overige gedeelten zijn recent. De schuur is een bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen. De aandaken van de zijgevels werden verwijderd, de vlechtingen bleven behouden. Recente aanbouwsels tegen de gevel aan erfzijde. Rechthoekige deur in houten kozijn in de zijgevel. Gewijzigde poort .


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71570 (Geraadpleegd op )