Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Boyen
Locatie Boyen 32, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur/stal-woonhuis. De situatie op de Ferrariskaart (1771-77) is niet duidelijk; in de Atlas van de Buurtwegen (1844) staat de hoeve weergegeven in haar huidige vorm; een linkse aansluitende hoeve is thans verdwenen. De hoeve dateert uit de 18de eeuw, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Witgekalkte baksteenbouw op gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. Gewijzigde muuropeningen. Gecementeerde rechterzijgevel, voorzien van de jaarankers 17[..].

Het dienstgedeelte is hoger dan het woonhuis. Witgekalkte baksteenbouw op gecementeerde plint. Zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige staldeur in houten kozijn. Door middel van smeedijzeren muurankers met krullen verankerde rondboogpoort. Doorgetrokken dakschild als luifel over de voorgevel. Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen .

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Boyen

Boyen (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.