Dwarsschuur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Gallestraat
Locatie Gallestraat 1B, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) is het perceel nog onbebouwd; in de Atlas van de Buurtwegen (1844) staat het huidige gebouw aangeduid; het dateert waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gepikte plint. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. In de twee rechtse traveeën werd in de tweede helft van de 19de eeuw een woonhuis ingericht, voorzien van een getoogde deur en venster. In een latere periode werden op de bovenverdieping rechthoekige vensters onder houten latei aangebracht. De oorspronkelijk muuropening was een thans gedichte, rondboogvormige poort, vervangen door een poort en venster onder metalen I-balk. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gallestraat

Gallestraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.