Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat 5, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis, mogelijk voormalige hoeve, van 1813. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel. De voorgevelordonnantie dateert uit een latere periode, mogelijk eind 19de-begin 20ste eeuw, de periode van de cementering. De mergelstenen banden in de achtergevel en de smeedijzeren muurankers met krullen zijn hergebruikt materiaal van een ouder gebouw, mogelijk één dat verwoest werd tijden de brand van 1811. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. Tegen de linkerzijgevel een aanbouwsel van één bouwlaag en één travee onder zadeldak; gecementeerde baksteenbouw. Linkerzijgevel met aandak; in de geveltop, een mergelstenen gevelsteen met datering 1813. Resten van de oude boomgaard achter en naast het huis.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasteelstraat

Kasteelstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.