Dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Kiekenstraat
Locatie Kiekenstraat 7, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis met voorgevelordonnantie in de linkerzijgevel. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat hier een langgestrekt gebouw weergegeven, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) twee woningen, waarvan alleen nummer 7 bewaard bleef. Het gebouw heeft dus mogelijk een oude kern, doch het huidige volume dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, de ordonnantie van de achtergevel en de gevel aan de Snapstraat uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. De gevel aan de Kiekenstraat behield zijn ordonnantie uit de eerste helft van de 19de eeuw: twee kleine houten kozijnen met sponningbeloop, voorheen beluikt, en deur in geprofileerd houten kozijn. Zijgevels met aandak en vlechtingen, een topstuk in de rechterzijgevel.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kiekenstraat

Kiekenstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.