erfgoedobject

U-vormige stadshoeve

bouwkundig element
ID: 71583   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71583

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige stadshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Twee panden die deel uitmaken van één kavel, een ruime U-vormige stadshoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan straatzijde bestaat het gebouw uit drie delen: het dienstgebouw, met stal en dwarsschuur, en twee woonhuizen, waarvan het linkse een enkelhuis is van twee traveeën en het rechtse een dubbelhuis van drie traveeën. Voor het overige zijn het gelijkaardige gebouwen. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Lisenen en risaliet in de deurtravee. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen met hardstenen sluitsteen, de vensters met hardstenen lekdrempel.

Het dienstgedeelte is voorzien van een getoogde staldeur en dito –vensters, en een korfboogvormige schuurpoort. De achtergevels van de achterliggende dienstgebouwen, zichtbaar in de Gallestraat, zijn voorzien van mergelstenen banden en muurpanden, waarschijnlijk afkomstig van de afbraak van de middeleeuwse defensie.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Maasstraat
    Maasstraat (Dilsen-Stokkem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: U-vormige stadshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71583 (Geraadpleegd op 19-10-2019)