Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Molenveld
Locatie Molenveld 100, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, vlak bij de Maas gelegen, met ordonnantie: dienstgebouw-woonhuis. Thans horecafunctie. Het gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844), de ordonnantie van het woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. De ordonnantie van het dienstgebouw werd gewijzigd.

Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gepikte plint. Getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen. Het dienstgebouw is van witgeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Zijgevels met aandak en vlechtingen. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel, die voorzien is van smeedijzeren sierankers.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Molenveld

Molenveld (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.