erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
71588
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71588
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, vlak bij de Maas gelegen, met ordonnantie: dienstgebouw-woonhuis. Thans horecafunctie. Het gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844), de ordonnantie van het woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. De ordonnantie van het dienstgebouw werd gewijzigd.

Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gepikte plint. Getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen. Het dienstgebouw is van witgeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Zijgevels met aandak en vlechtingen. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel, die voorzien is van smeedijzeren sierankers.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71588 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.