L-vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Molenveld
Locatie Molenveld 36, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

L-vormige hoeve, ontstaan uit een langgestrekte hoeve die bewaard bleef aan de zijde van de Riethoekstraat. Deze kern staat reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), maar is mogelijk ouder. Het is een bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met gewijzigde ordonnantie. Zijgevel met aandak en vlechtingen. Aan de zijde van Molenveld werd in het begin van de 20ste eeuw een dwarsschuur/stal bijgebouwd. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), voorzien van twee kleine, getoogde vensters en een korfboogpoort. De plint van hergebruikte kalksteenblokken getuigt van de oudere kern. Recent aanbouwsel tegen de linkerzijgevel en tegen de linkerzijgevel van de oude kern.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Molenveld

Molenveld (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.