Brouwerij Nelis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Rechtestraat
Locatie Rechtestraat 14, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In het begin van de eeuw de brouwerij Nelis. Burgerhuis, waarschijnlijk daterend van de wederopbouw na de brand van 1839. De voorgevelordonnantie dateert van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel.

De achtergevel is witgekalkt en voorzien van getoogde vensters. Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen. Smeedijzeren muurankers met krullen, mogelijk hergebruikt. De oorspronkelijke muuropeningen schijnen een houten bolkozijn met sponningbeloop en een houten kozijn met sponningbeloop, laatst genoemde voorheen beluikt en voorzien van houten roeden en een gedeelte van de oorspronkelijke ruitjes.

  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.27.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rechtestraat

Rechtestraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.