Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Rechtestraat
Locatie Rechtestraat 38A, 40, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voormalige hoeve, ten minste daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern uit de 17de eeuw (muurankers). De voorgevelordonnantie dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Woonhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Smeedijzeren, S-vormige muurankers. Getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen. Het dienstgebouw was een dwarsschuur en waarschijnlijk stal, en staat reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Gedichte korfboogpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rechtestraat

Rechtestraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.