Huis Briers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Rechtestraat
Locatie Rechtestraat 55-57, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Briers

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Huis Briers

Deze bescherming is geldig sinds 01-06-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In de herfst van 1787 werd het huis door bokkenrijders overvallen en leeggeroofd. Oorspronkelijk één geheel (Atlas van de Buurtwegen, 1844), circa 1850 gesplitst. De kern dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw: de rechterzijgevel is een krulgevel, thans gecementeerd, voorzien van smeedijzeren muurankers met krullen; gevelsteen met datering 1764; de achtergevel heeft dezelfde muurankers.

Nummer 55 is thans een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien en mechanische pannen). Bakstenen gebouw met recent voorgevelparement. De classicistische voorgevelordonnantie dateert van de tweede helft van de 18de eeuw (waarschijnlijk 1764, confer gevelsteen): getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorheen beluikt op de benedenverd. Rechthoekige deur in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten en sluitsteen; bordes; 19de-eeuws houtwerk.

Nummer 57 is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw op een plint van kalksteenblokken. Voorgevelordonnantie van circa 1850: rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen latei en onderdorpel, en rechthoekige deur onder hardstenen latei. Linkerzijgevel met vlechtingen, het aandak werd verwijderd. Lager aanbouwsel van één travee tegen de linkerzijgevel; korfboogpoort met kalkstenen sluitsteen, voorzien van de datering 1802. Achter het gebouw bevindt zich een erf, met achter aan een dienstgebouw (een voormalige schuur ?), reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen. Gewijzigde muuropeningen. In de gevel werd de kalkstenen sluitsteen van een poort ingemetseld, voorzien van een wapenschild, thans onleesbaar.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.33.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rechtestraat

Rechtestraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.