Het Poorthof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Steenkuilstraat
Locatie Steenkuilstraat 14, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Het Poorthof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige semi-gesloten stadshoeve uit 1841 (schuur) en tweede helft 19de eeuw (straatvleugel), thans gerestaureerd, verdeeld en ingericht als verschillende woningen. De straatvleugel telt zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw. Het woonhuis, in het rechtergedeelte, heeft rechthoekige vensters, de voormalige stal in de twee linkertravee getoogde vensters. In de derde travee de korfboogvormige inrijpoort. De puntvormige gevelverhoging dateert uit de periode van de restauratie. Zijgevels met aandak en vlechtingen. Achter aan het voormalige erf, de bakstenen dwarsschuur, door middel van muurankers gedateerd 1841 en voorzien van de initialen NC en CEN (Nicolaas Curvers en Elisabeth Cornelia Nelis). Het volume bleef bewaard, bij de inrichting als woningen werden muuropeningen toegevoegd; de korfboogpoort is oorspronkelijk.

  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.16-17.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenkuilstraat

Steenkuilstraat (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.