Burgerhuis A la tête du pierre

Beschrijving

Burgerhuis, gelegen op de plaats van het in 1811 verdwenen penitentenklooster en gebouwd in 1841 door steenhouwer Martin; verbouwing van de zijgevel in 1866 (gevelsteen). Bij de bouw werd gebruik gemaakt van oude materialen, mogelijk afkomstig van het klooster. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mank wolfsdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Gewijzigde benedenverdieping. Geprofileerde, hardstenen waterlijst tussen beide bouwlagen. Rechthoekige bovenvensters in een hardstenen omlijsting met doorlopende lekdrempels, lateien en druiplijsten. In de rechterzijgevel een plint van mergelsteenblokken (hergebruikt ?). Gevelsteen met datering 1866 en initialen J.M./ H.N. Merkwaardig smeedijzeren muuranker met krullen en kruis.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • SEGERS J., Stadsgids Stokkem, 1998, p.25.