Vlashandelaarswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Gullegem
Straat Bissegemstraat
Locatie Bissegemstraat 44, Wevelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wevelgem (adrescontroles: 05-02-2008 - 07-02-2008).
  • Inventarisatie Wevelgem (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2003).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Vlashandelaarswoning

Deze bescherming is geldig sinds 03-06-2005.

Beschrijving

* Bissegemstraat nr. 44. Imposante burgerwoning opgetrokken in 1897 naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu en in opdracht van vlashandelaar Alphons Vander Stichele, beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. De woning werd opgetrokken op de vrijgekomen gronden die tot 1886 bij de pastorie hoorden en verkaveld werden door de familie Vander Stichele. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eclectische lijstgevel aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance cf. sierlijk dakvenster met hoekfialen, combinatie van materialen: baksteen + arduin. Typische horizontale gevelgeleding door de doorlopende arduinen boven- en onderdorpels met lekdrempels en muurbanden. Geblokte sokkel met getraliede rechthoekige keldermonden in segmentbogige nis. Aflijnende houten kroonlijst met consoles. Middenrisaliet oplopend in puntgevel met strekken en centrale muurnis met heiligenbeeld. Tweezijdige erker rustend op colonet. Rechthoekige vensters met doorgetrokken latei en druiplijstje met erboven ontlastingsboog met arduinen sluitsteen. Benadrukt portaal met deels beglaasde (glas-in-lood) vleugeldeur met bovenlicht. Boven de deur sluitsteen met jaartal 1897. Links, poort gevat in gedrukte spitsboog. Rijk hang- en sluitwerk. Achtergevel gemarkeerd door twee haaks geplaatste vleugels. De vleugel aansluitend op de poortdoorgang is een opslagplaats voor vlas. Interieur. Traditionele dubbelhuisplattegrond. Naar verluidt werd de woning deels heraangekleed door de "Kunstwerkstede gebr. De Coene".

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Gullegem, 1897/4; KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209: Aanwijzende tabel, Gullegem, artikelnr. 1126.
Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 67-68.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bissegemstraat

Bissegemstraat (Wevelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.