erfgoedobject

Architectenwoning van Remi Lemahieu

bouwkundig element
ID: 71662   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71662

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande stadsvilla opgetrokken in 1902, zie boogvelden, en qua stijl aansluitende bij de art nouveau (Belle Epoque), beschermd als monument bij M.B. van 5 juni 2003. Eigen woning van architect Remi Lemahieu, die tevens mede-eigenaar was van de achtergelegen houthandel. Deze bijkomende activiteit komt duidelijk naar voor in de luxueuze aankleding van de woning die getypeerd wordt door de rijke houtsoorten en het grote vakmanschap in de afwerking van de materialen.

Verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond met afgeschuinde zijde. Pannen dak. Speels uitgewerkte voorgevel met parement van witte baksteen (Brique de Silezie) en verlevendigd door het gebruik van arduin voor plint, deur- en vensteromlijstingen en de als mascarons uitgewerkte sluitstenen. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen centraal uitlopend in puntgevel met rondboogfries en met beschadigd houten windbord. Rechthoekige vensters gevat in doorgetrokken rondboognis. Boogvelden met reliëf met architectensymbolen. Centrale muurnis met zegende Christus. De rechterhoek wordt gemarkeerd door een polygonaal torentje onder ingesnoerde leien spits met lantaarn. Rechthoekige en licht getoogde vensters met afzaten van arduin of witte baksteen. Behouden schrijnwerk van rood noors naaldhout en rood grenen in de volksmond ook wel "Peach Pine", genoemd. Bovenlichten met groen gekleurd glas. Getoogde deur met inscriptie "R. LEMAHIEU ARCHITECTE". Behouden belmechanisme. Afgeschuinde linker hoektravee oplopende in dakvenster met open spant. Boogveld van dakvenster met inscriptie PAX.

Gaaf bewaard eclectisch aangekleed interieur. Gaaf bewaarde kantoorruimte met behouden aankleding en ingewerkte kasten. Deze ruimte was vermoedelijk het naamkaartje van de architect en de houthandel, zie de rijke houtsoorten (Rood Grenen of “Peach Pine”) en de ingenieuze kastensystemen. Rechts van de gang twee opeenvolgende salons van elkaar gescheiden door vierledige glasdeur. Enfilade van twee salons en merkwaardige eetplaats of "veranda". Marmeren plint met erboven houten lambrisering met ingewerkte kasten met erboven bepleisterde wanden met fresco’s die druivenranken voorstellen. Beschilderd pseudo-cassettenplafond met lanterneau met glas in lood; florale motieven. Doorgeefluik naar keuken. Bovenverdieping met verschillende kamers onder meer met behouden ingebouwde kasten en eenvoudige schouwmantels.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Architectenwoning van Remi Lemahieu [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71662 (Geraadpleegd op 20-05-2019)