Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Gullegem
Straat Bissegemstraat
Locatie Bissegemstraat 112, Wevelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wevelgem (adrescontroles: 05-02-2008 - 07-02-2008).
  • Inventarisatie Wevelgem (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2003).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 03-06-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Half vrijstaand herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Half vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1899 volgens cartouche, naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu voor zijn broer Valeer Lemahieu. Beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. Achter de woning lag de houthandel (heden afgebroken). Volgens de kadastrale schetsen wordt in 1908 de woning aan de achtergevel uitgebreid.

Onderkelderd breedhuis aansluitend bij de neo-Vlaamde-renaissance cf. onder meer rechterrisaliet oplopend in trapgevel, hoektorentje en boogvelden met cartouches. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sokkel van arduin en breuksteen met gedeelde en getraliede keldermonden. Schoorstenen afgelijnd door muizentandfries. Horizontale gevelbelijning door de in muurbanden doorgetrokken boven-, onder- (afzaten) en tussendorpels en de druiplijsten. Rechterrisaliet oplopend in trapgevel met overhoeks topstuk en hoekfialen. Rechthoekige verdiepte vensters gevat in gedrukte spitsboognis met cartouche of in geprofileerde steekboognis. Rechterhoek gemarkeerd door heiligennis met beeld onder baldakijn. Linkerhoek gemarkeerd door rond torentje rustend op colonnet; leien spitsbekroning met windvaan. Aflijnende steekboogfries met eronder lichtgleuven. Links, lager volume van één bouwlaag met getoogde vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting, die toegang geeft tot de eigenlijke woning.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Gullegem, 1901/7, 1908/32). KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209: Aanwijzende tabel, artikelnr. 1291.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bissegemstraat

Bissegemstraat (Wevelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.