Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Gemeente Wevelgem

• Adrescontrole Wevelgem (adrescontroles: 05-02-2008 - 07-02-2008).
  • Inventarisatie Wevelgem (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2003).

is beschermd als monument Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van drie vlaswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie vlaswoningen opgetrokken circa 1874 in opdracht van vlaskoopman A. Baekelandt, beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.

Verankerde baksteenbouw van elk drie traveeën en ander halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Gepikte plint. Getoogde muuropeningen met strekse ontlastingsboog van lichtrode baksteen. Beluikte benedenvensters. Boven de centrale deur, laaddeur naar de vlaszolder. Nummer 202 is het gaafst bewaard met de twee flankerende blinde bovenvensters. Rechts verbouwde garage. Achterliggende schuur.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Gullegem, 1874/9.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209, Aanwijzende tabel, Gullegem, artikelnrs. 665 en 1230.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 38-39.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie