Hoeve Fonteingoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Fonteingoed

Beschrijving

Historische hoeve "FONTEINGOED", vroeger ook "Te Borrent" genaamd. Oudste gegevens teruggaand tot in 1216. De hoeve was tijdens het ancien régime eigendom van de Guldenbergabdij. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling en losse bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als "Fonteine Pachtage" en grosso modo gelijke opstelling.

Lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom verhard erf. Vernieuwd boerenhuis. Ten oosten, dwarsschuur met geïncorporeede stallen met jaarankers 1758 in de zijpuntgevel met vlechtingen en asemgaten. Ten zuiden, stalvleugel van 1896 zie gevelsteen in zijpuntgevel; thans ingericht als winkel/slagerij. Licht gebogen zadeldak op hondjes. Deels aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk.

• WITDOUCK R., Gullegem en Sint-Eloois-Winkel op het einde van de middeleeuwen (1382-1530), Gullegem, 1989, p. 49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie