erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 717   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/717

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve, waarvan de oude kern het woonhuis is, waarvan zoniet het gebouw dan toch de inplanting aangeduid is in de Atlas van de Buurtwegen (1845) als een langgestrekt gebouw met nok loodrecht op de straat.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf bereikbaar via de bakstenen rondboogpoort in de westelijke vleugel aan straatzijde. Het kon niet bezocht worden. De getoogde bakstenen muuropeningen dateren de gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw. Mogelijk verwijst de zijgevel aan straatzijde van het woonhuis, voorzien van aandak en muurvlechtingen, naar een ouder gebouw.

Voor de achtergevel van de zuidelijke vleugel werden mergelstenen speklagen gebruikt.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/717 (Geraadpleegd op 25-02-2020)