Hoeve 't Goet te Walle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goet te Walle

Beschrijving

Historische hoeve " 'T GOET TE WALLE", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, achterleen van de heerlijkheid Heule. Ten noorden loopt de Heulebeek. De oudste vermelding in de kerkrekeningen van 1469-1470. In 1530 vermeld als "...behuusde hofstede ghenaempt het goet te Walle inde prochie van Ghueleghem...". Een figuratieve kaart (tiendenboek van de abdij van Doornik) daterend van 1640-1650 toont het omwalde boerenhuis. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) weergegeven met dubbele omwalling waarbij duidelijk het omwalde woonhuis op mote is te herkennen.

Nu, dieper in gelegen hoeve met hoofdzakelijk 20ste-eeuws uitzicht. Omwalling is verdwenen. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden op de mote gelegen woonhuis uit het begin van de 20ste eeuw, ten oosten stalvleugel en ten zuiden vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur geritmeerd door vlakke steunberen. Zijgevel met asemgaten en sporen van vlechtingen.

• BONTE F., 't Goet te Walle, deel 1, in 't Meiboompje, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 37-62.
  • BONTE F., 't Goet te Walle, deel 2, in 't Meiboompje, jg. 19, nr. 3, 2002, p. 69-95.