Neerhof van Hondschote

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neerhof van Hondschote

Beschrijving

Belangrijke historische hoeve "Neerhof van Hondschote", foncier van de gelijknamige heerlijkheid en voormalig neerhof van het kasteel van de heer van de dorpsheerlijkheid. Het kasteel wordt afgebroken op het eind van de 18de eeuw. De heerlijkheid is een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van Hondschote zelf hangen 23 achterlenen af. De oudste vermelding van de dorpsheerlijkheid gaat terug tot 1365. Oudste vermelding van de hoeve zelf dateert van 1502 als: "schoon behuusde stede met eender mote rondomme bewatert". In 1705 vermeld als "de bewalde mote daer het casteel opstaet met nederhof tot het huys van het pachtgoet met den syngel host van zuytwesten aen de motte met de wallen". Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen vierkante omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is de omwalling reeds volledig verdwenen maar de opstelling bleef behouden. Rond 1682 wordt ten zuiden van de hoeve een kasteel gebouwd op initiatief van Frans Joris de Cerf, heer van Gullegem en Hondschote. Het kasteel verdwijnt bij de afschaffing van de feodale structuur op het einde van de 18de eeuw, maar de sterk verbouwde hoeve wordt behouden. De laatste feodale eigenaar was Louis de Haveskerke die de heerlijkheid in handen had van 1788 tot 1792.

De huidige hoevegebouwen dateren hoofdzakelijk uit de 19de-eeuw en werden sterk aangepast. Boerenhuis met jaarankers 1771 in zijgevel. Zadeldak bekroond door klokkentorentje. Rechts lager aanpalende dwarsschuur met korfboogpoort onder druiplijstje. Verhoogd, zie bouwnaad.
Ten oosten, 19de-eeuwse aardappelkelder bedekt met aarde. Bakstenen gevel rondbogige doorgang onder druiplijstje.

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 24-25.
  • DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse hoeven, deel 2, Kortrijk, 1980, p. 33-39.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie