Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, gebouwd in 1910 (cartouche) in flamboyante art nouveau naar ontwerp van J. De Weerdt.

Witte baksteenbouw op gesculpteerde sokkel met segmentboogvormige keldervensters, verder gebruik van natuursteen voor banden, brede gebogen puilijst waarop erker tussen smeedijzeren leuningen met vegetale motieven, geïnspireerd door V. Horta. Erker met afgeronde hoeken bekroond door sierlijke leuning van natuursteen en smeedijzer, eveneens met vegetale lijnen. Bovenverdieping geritmeerd door liseentjes bekroond met gestileerde topstukjes en links en rechts uitlopend op vrouwenhoofd. Originele gevelbeëindiging met sierlijk gebogen kroonlijstlijn. Verdere gevelversiering met natuurstenen gesculpteerde panelen (bladwerk) en cartouche (datering). Korf- en rondboogvensters, gebogen lekdrempels op bovenverdieping. Bewaarde roedeverdeling. Korfboogdeur met fraai ijzersmeedwerk.

• VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede , onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 91.
  • VELDEMAN M., Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, in Gazet van Antwerpen, 24 oktober 1986, p. 26.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Het burgerhuis wordt aan Jacques De Weerdt toegeschreven hoewel daarvoor geen duidelijke aanwijzingen zijn.

De vormen die reeds aanwezig waren in de gevel van de Lemméstraat 7 worden hier tot in het haast barokke doorgetrokken.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002375, Art-nouveauwoningen te Antwerpen (BRENDERS F. en THIELS N., 2003).
Auteurs : Brenders, Francis, Thiels, Nancy