Kloosterboskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Boskapel
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Gullegem
Straat Kloosterbosstraat
Locatie Kloosterbosstraat zonder nummer, Wevelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wevelgem (adrescontroles: 05-02-2008 - 07-02-2008).
  • Inventarisatie Wevelgem (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Kloosterboskapel

Deze bescherming is geldig sinds 18-02-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Boskapel", beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005. 19de-eeuws wegkapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Alleenstaande kapel vermoedelijk opgetrokken na 1854 (dogma van de onbevlekte ontvangenis) en voor 1862 (aanduiding van de kapel op militaire stafkaart van het Institut Cartographique Militaire). De kapel werd sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna ze volledig hersteld werd naar vooroorlogs model. De naam van de kapel verwijst vermoedelijk naar het vroegere uitgestrekte Heulebos, waarvan nu slechts een klein deel behouden is. Eenvoudig bepleisterd en beschilderd bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met ronde absis. Kunstleien overkragend zadeldakje met sierlijst. Puntgevel met spaarveld met aflijnende friezen. Top bekleed met horizontale plankenbeschieting. Getoogde deur deels opengewerkt door drie spitsbogen van hout en ijzer. Eenvoudig bepleisterd en lichtblauw beschilderd interieur eigen aan een Mariakapel. Eenvoudig altaar met beschilderd pleisteren Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld van 50 cm hoogte.

  • DEBUSSERÉ J., Volksdevotie langs de straten en pleinen te Gullegem. Deel III: Het Maria- kapelletje van de Hoge Voetweg, in 't Meiboompje jg. 6, nr. 3, 1989, p. 79-84.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gullegem

Gullegem (Wevelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.