Kloosterboskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boskapel

• is aangeduid als beschermd monument Kloosterboskapel

Beschrijving

Zogenaamd "Boskapel". 19de-eeuws wegkapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Alleenstaande kapel vermoedelijk opgetrokken na 1854 (dogma van de onbevlekte ontvangenis) en voor 1862 (aanduiding van de kapel op militaire stafkaart van het Institut Cartographique Militaire). De kapel werd sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna ze volledig hersteld werd naar vooroorlogs model. De naam van de kapel verwijst vermoedelijk naar het vroegere uitgestrekte Heulebos, waarvan nu slechts een klein deel behouden is. Eenvoudig bepleisterd en beschilderd bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond met ronde apsis. Kunstleien overkragend zadeldakje met sierlijst. Puntgevel met spaarveld met aflijnende friezen. Top bekleed met horizontale plankenbeschieting. Getoogde deur deels opengewerkt door drie spitsbogen van hout en ijzer. Eenvoudig bepleisterd en lichtblauw beschilderd interieur eigen aan een Mariakapel. Eenvoudig altaar met beschilderd pleisteren Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld van 50 cm hoogte.

• DEBUSSERÉ J., Volksdevotie langs de straten en pleinen te Gullegem. Deel III: Het Maria- kapelletje van de Hoge Voetweg, in 't Meiboompje jg. 6, nr. 3, 1989, p. 79-84.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie