Atelier Mion-Mosaique d'Art

Beschrijving

Atelier van het mozaïekbedrijf "Mosaïque d’Art Mion", in zijn huidige vorm in 1932 opgetrokken door Dominique Mion, naar een ontwerp uit 1931. In het nieuwbouwproject werd een bestaande, langgerekte constructie geïntegreerd. De fraaie mozaïekfries met de firmanaam en -logo, die stilistisch omstreeks 1900 te dateren is, stamt wellicht van een vroegere vestiging.

Opgericht in 1880 was "Mosaïque d’ Art Mion" vóór de Eerste Wereldoorlog onder de benaming “Maison Veuve J. Mion & Fils” gevestigd in de Lange Lozanastraat 14. De mozaïekfabrikant van Noord-Italiaanse afkomst Jacques (Giacomo) Mion (Fanna, 1852-Antwerpen, 1905), vanuit het Duitse Gladbach naar België geëmigreerd in 1874, vestigde zich in 1885 vanuit Schaarbeek in Antwerpen, samen met zijn echtgenote Lavinia Ret 'dite' Castellan (Fanna, 1859-Antwerpen, 1916) hun pas geboren zoon Dominique (Domenico) Mion (Schaarbeek, 1885-Antwerpen, 1936). Deze huwde in 1907 te Antwerpen met Maria Josephina van Kets (Aarschot, 1886-Antwerpen, 1973), en kreeg drie dochters en een zoon, geboren tussen 1904 en 1914. Het bedrijf was gespecialiseerd in artistieke wandmozaïeken en marmeren mozaïekvloeren: “Entreprises de pavements Mosaiques Romaines et Vénitiennes, Décorations en véritables émaux et ORS de Venise, Travaux d’Art, Spécialité de Pavement en Granito-Terrazzo”.

Langgerekte constructie van één bouwlaag, opgedeeld in twee beuken, onder een plat dak met bovenlicht. Oorspronkelijk betegeld en vandaag gecementeerd gevelfront met inrijpoort, bekroond door een mozaïekfries in art-nouveaustijl met opschrift "Mion Mosaïque d’Art". Het middenpaneel verbeeldt een banier met de firmanaam, opgehangen aan een L-vormige standaard met vergulde punt, die tegen een bloemendecor (onder meer lupine, sneeuwklokje, korenbloem, iris, klaproos) met vlinder is geplaatst. De flankerende zijpanelen stellen vrouwenfiguren voor, links werkend aan een wandmozaïek, rechts aan een marmervloer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1931#40952; vreemdelingendossier 481#55807.
  • GOEYVAERTS, J. & DE RIDDER, G. [1910]: Jubelalbum van den Kring voor Bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, s.p.