Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1906 opgetrokken in opdracht van Jan Gilliams. Op het aanpalende hoekperceel met de Sanderusstraat, liet deze vervolgens nog een woon- en handelspand en twee flankerende winkelhuizen bouwen (Lange Lozanastraat 31-33, Sanderusstraat 91). Uit de bouwdossiers van deze panden vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters gegroepeerd tot drielichten. Van het drielicht op de eerste verdieping wordt het middenvenster geaccentueerd door een entablement op consoles en de zijlichten door een boogveld met waterlijst. Dat van de tweede verdieping, gevat tussen afgeronde lisenen, onderscheidt zich door gegroefde penanten. De geschilderde decoratie in blauwtinten boven de vensters en in de fries, geïnspireerd op de art-nouveaustijl, is een recente reconstructie. Een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en gekoppelde hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk en dakkapellen; behouden smeedijzeren keldertralies en voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#699 (Lange Lozanastraat 35), 1906#927 en 1906#977 (Lange Lozanastraat 31-33, Sanderusstraat 91).