Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1906 opgetrokken in opdracht van Jozef Van den Bulck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, geaccentueerd door groen geglazuurde baksteen voor speklagen, en grijze baksteen voor de kruisvormige motieven op de borstweringen. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de bewerkte plint, puilijst en architraaf, de erkerbasis, lekdrempels met spuwer, hoekblokken en waterlijsten van de vensters. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker met console en smeedijzeren borstwering als bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korfbogige deur- en vensteropeningen. Het art-nouveau-karakter berust vooral op de typische lijnvoering van de waterlijstjes en lekdrempels, het patroon van het schrijn- en smeedwerk. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op uitgelengde consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische roeden is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en voetschraper.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194698 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in sobere art nouveau, uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met kleurige banden, beëindigd met houten kroonlijst op fraaie steunen. Centrale erker onder bekronende balkonleuning met art-nouveau-ornamenten. Segmentboogvensters met licht gebogen onderdorpel onder gestileerde waterlijst.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7180 (geraadpleegd op ).