erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
71810
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype georiënteerd op het zuiden, bestaat uit een schuur, woonhuis en stalling. Vermeld in de ommelopers van Groot-Reygaersvliet van 1567 en 1701, staat op de Poppkaart (1842). Hoeve met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Aan de noordzijde van het woonhuis ligt een lagere parallelle vleugel met op het tongewelf van de kelder de datum "1853". Baksteenbouw, enkel het woongedeelte is witbeschilderd. Aan de noordzijde werd op het eind van de 19de eeuw een wagenschuur met drie doorritten toegevoegd.

 

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, 1970, pagina 104.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, pagina 10, nummer 44.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71810 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.