Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype, dwars gesitueerd op de straat en toegankelijk via lange dreef met populieren. Grondige restauratie gepland in 2004.

Witbeschilderde baksteenconstructie onder pannen zadeldaken. Typische aaneenschakeling van woonhuis met opkamer; laatst genoemde in een lager volume van twee traveeën, dat in kern opklimt tot de 17de-18de eeuw. Ten oosten wordt de opkamer geflankeerd door een in 1880 verbouwde stalling. Voormalig laaghuis met woongedeelte en stal; volume van anderhalve bouwlaag waarvan bovenste met radvensters. In het verlengde bevindt zich een lagere schuur met in de gevel een baksteen met inscriptie "MVM / 1833".

Inwendig bewaart het woonhuis nog de opkamer met zoldering bestaande uit moer- en kinderbalken.

Ten zuidoosten, kleine stal en bakhuis, volgens de gegevens van het kadaster beide in gebruik genomen in 1870.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwaanvraag, 940/2003.
  • Kadasterarchief van West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Koolkerke, 12/1880.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, 1970, p. 102 (onder Dudzeelse Steenweg 20).
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 13, nummer 85.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia